Implică-te

Guvernul Ponta, politici impotriva celor care au determinat cresterea economica din 2013

Guvernul Ponta, politici impotriva celor care au determinat cresterea economica din 2013

Creșterea economică de 3,5% din anul 3013, raportată triumfalist de premierul Victor Ponta, nu poate fi evaluată făcând abstracție de realitatea creșterii impozitelor, fiscalității și a evaziunii, atrage atenția europarlamentarul Theodor Stolojan, liderul grupului PDL din Parlamentul European.

”Ceea ce dl Andrei Pleșu a spus despre domnul Ponta, că este un băiat vesel într-o țară tristă, se confirmă din nou în momentul în care primul ministru Victor Ponta a prezentat acea creștere economică de 3,5% într-o veselie totală, uitând însă să se raporteze la realitatea economică din România. Avem de-a face cu prima creștere economică în care impozitele cresc, fiscalitatea crește”, a subliniat Theodor Stolojan în conferința de presă susținută astăzi, după BPN al partidului. Potrivit europarlamentarului PDL, Guvernul Ponta nu face decât să acționeze împotriva celor care au determinat această creștere economică: oamenii de afaceri, mediul privat. Agricultura – spre exemplu – care a contribuit majoritar la realizarea creșterii de 3,5%, se confrună cu impozitul pe construcții speciale pe care îl vor plăti fermierii, a arătat Theodor Stolojan.

În același timp, creșterea economică evocată nu se reflectă în veniturile bugetului, o cauză fiind, în opinia europarlamentarului PDL, dimensiunea importantă a evaziunii fiscale și a corupției: ”În anul 2013, în care s-a obținut această creștere economică și au crescut impozitele, Guvernul Ponta a trebuit să facă două rectificări negative ale bugetului, reducând în special cheltuielile cu investiții. Putem trage concluzia că ne confruntăm cu o creștere a evaziunii fiscale și cu o creștere a corupției. Cred că suntem singura țară din Uniunea Europeană în care avem nouă președinți de consilii județene din 41 care sunt fie condamnați de justiția română, fie în diferite procese penale”.

Potrivit lui Theodor Stolojan, creșterea impozitelor, evaziunii și corupției în România a făcut ca puterea de cumpărare a populației să scadă. ”Numărul salariaților este staționar – 4,3 milioane la începutul anului, 4,3 milioane la sfârșitul anului. Deci, cu alte cuvinte, avem o creștere economică, dar ea nu generează și locuri de muncă”, a declarat europarlamentarul PDL. El a adăugat că, în continuare, nu există semnale optimiste pentru economie în condițiile în care investițiile au scăzut iar Guvernul Ponta se dovedește incapabil să atragă fonduri europene. Un exemplu în acest sens este faptul că Guvernul a ignorat programul Comisiei Europene privind locurile de muncă pentru tineri, deși trei regiuni din România se calificau pentru această facilitate, având un șomaj de peste 25% în rândul tinerilor.

Nu în ultimul rând, a amintit Theodor Stolojan, creșterea economică din anul 2013 este rezultatul stabilității economice și financiare asigurate ca urmare a măsurilor luate în perioada 2010-2011-2012 și a factorului natural care a fost extrem de favorabil pentru agricultură. ”Din păcate, Guvernul Ponta, prin politicile pe care le duce, se îndreaptă exact împotriva celor care au determinat această creștere economică”, a conchis europarlamentarul PDL.