Implică-te

Punct de vedere privind nominalizarea din partea României pentru pozitia de comisar european, trimisa presedintelui C.E. de catre Victor Ponta

Punct de vedere privind nominalizarea din partea României pentru pozitia de comisar european, trimisa presedintelui C.E. de catre Victor Ponta

Nominalizarea din partea României pentru pozitia de comisar european, trimisa presedintelui Comisiei Europene de catre Victor Ponta, a fost facuta cu nerespectarea dispozitiilor legale prevazute de Legea nr. 373/2013 privind cooperarea dintre Parlament si Guvern in domeniul Afacerilor Europene.

Astfel, articolul 19 din aceasta lege prevede in mod expres ca:

“(1) Parlamentul României va fi informat de catre Guvern in legatura cu nominalizarea persoanelor in vederea ocuparii unor functii in cadrul institutiilor Uniunii Europene.

(2) Comisiile de specialitate ale Parlamentului vor audia persoana nominalizata de Guvern pentru functia de membru al Comisiei Europene.”

Este evident ca dispozitia legala citata se refera la un moment anterior transmiterii nominalizarilor catre Comisia Europeana si nu ulterior, asa cum incearca acum domnul Ponta sa se disculpe.

Ar fi absurd de crezut ca legiuitorul s-ar fi referit la o audiere in Parlamentul intern abia dupa ce propunerea a fost deja asumata de România si transmisa Comisiei Europene!

Aceasta deoarece, in acest caz, dispozitia legala ar fi lipsita de orice continut si finalitate, deoarece o eventuala opozitie a Parlamentului, urmare a audierilor efectuate, nu ar mai avea nici o relevanta.

Ori, este greu de crezut ca aceasta este ceea ce a avut in vedere Guvernul domnului Ponta cand a promovat acest act normativ atat de important in contextul afacerilor europene, dupa cum declara la finalul anului 2012 initiatorul sau, domnul ministru Leonard Orban, membru al cabinetului Ponta.

Pe cale de consecinta, este evident ca transmiterea nominalizarilor pentru functia de comisar european a fost facuta de Victor Ponta cu nerespectarea flagranta a legii, lege pe care chiar el, in calitatea sa de conducator al Guvernului, a promovat-o la finalul anului 2012.

Mai trebuie mentionat si faptul ca domnul Ponta a fost somat de catre mine, in calitate de Presedinte al Comisiei pentru Afaceri Europene din Senat, inca din luna iulie, sa demareze procedurile legale in vederea nominalizarii comisarului european.

Aceeasi solicitare a fost, de asemenea, adresata presedintilor celor doua camere ale Parlamentului.

Nu trebuie ignorat in acest context faptul ca, in conformitate cu art. 8 alin. 2) din Legea nr. 115/1999 privind responsabilitatea ministeriala republicata, “constituie infractiuni si se pedepsesc cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani urmatoarele fapte savarsite de catre un membru al Guvernului:

a) refuzul nejustificat de a prezenta Camerei Deputatilor, Senatului sau comisiilor permanente ale acestora, in termenul prevazut la art. 3 alin. (2), informatiile si documentele cerute de acestea in cadrul activitatii de informare a Parlamentului de catre membrii Guvernului, potrivit art. 111 alin. (1) din Constitutia Romaniei, republicata.”

Solicitarea catre premierul Victor Ponta:

http://www.senat.ro/StiriSenatDetaliu.aspx?ID=462F33E9-CE37-4423-A758-3598F20EE0B8