Implică-te

Participarea Comisiilor pentru Afaceri Europene la conferinţa COSAC, Dublin

Participarea Comisiilor pentru Afaceri Europene la conferinţa COSAC, Dublin

            În perioada 23 – 25 iunie 2013, în Dublin, Irlanda, Comisiile pentru Afaceri Europene ale Parlamentului României au participat la conferinţa COSAC (Conferinţa Organismelor Specializate în Afaceri Europene) organizată cu prilejul sfârșitului preşedinţiei irlandeze a Consiliului U.E.

Comisia pentru Afaceri Europene a Senatului a fost reprezentată de doamna senator Anca Boagiu, preşedintele comisiei, precum şi de doamna senator Mihaela Popa, vicepreşedinte, iar Comisia pentru Afaceri Europene a Camerei Deputaţilor a fost reprezentată de domnul deputat Ovidiu Silaghi, preşedinte, domnul deputat Geantă Florian Daniel, vicepreşedinte şi doamna deputat Birchall Ana, secretar al comisiei.

            Pe ordinea de zi a reuniunii COSAC s-au aflat subiecte legate de viitorul integrării europene, asistenţa pentru dezvoltare, viitorul european din perspectiva tinerilor, politica de extindere şi vecinătate, în special în ceea ce priveşte paşii parcurşi de Croaţia, ţara ce urmează să devină al 28-lea membru al U.E. începând cu data de 1 iulie a.c.

            Cu această ocazie, reprezentanţii Comisiilor Reunite pentru Afaceri Europene ale Parlamentului României au reiterat susţinerea ţării noastre pentru procesul de extindere deschis tuturor statelor care sunt hotărâte şi capabile să respecte criteriile de aderare. Îndeplinirea tuturor condiţionalităţilor rămâne elementul central care determină ritmul avansării fiecărui stat candidat în procesul de aderare. Progresele în reforma justiţiei, lupta împotriva corupţiei şi a crimei organizate, libertatea de exprimare şi libertatea presei, întărirea cooperării regionale şi respectarea drepturilor minorităţilor naţionale rămân esenţiale în procesul de evaluare.

            România consideră că apropiata aderare a Croaţiei la UE, ritmul bun al negocierilor de aderare cu Muntenegru, perspectiva avansării parcursului european al Serbiei, sunt evoluţii care atestă menţinerea interesului pentru continuarea procesului de extindere în Balcanii de Vest, contribuind la întărirea viabilităţii şi credibilităţii proiectului european.

            De asemenea, Comisiile pentru Afaceri Europene ale Parlamentului României au susţinut integrarea europeană a Republicii Moldova ca prioritate strategică în dialogul bilateral dintre cele două state. Comisiile se implică deja în transferul de expertiză către statele în curs de aderare şi cu parcurs european (Muntenegru, Moldova), în acest sens având loc  multiple dezbateri bilaterale şi schimburi de documente referitoare la sistemul de management al fondurilor europene.

            Următoarea conferinţă COSAC la care vor participa Comisiile pentru Afaceri Europene ale Parlamentului României se va desfăşura la Vilnius, Lituania, în perioada 7-8 iulie a.c., conferinţă organizată cu prilejul începerii mandatului lituanian la preşedinţia Consiliului U.E.

Senator Anca Boagiu

Preşedinte Comisia pentru Afaceri Europene a Senatului