Implică-te

Legea descentralizarii si dezastrul de la Metrorex

Legea descentralizarii si dezastrul de la Metrorex

Victor Ponta a anuntat ca “metroul va trece la municipalitate, ca peste tot in lume. Insa tot Guvernul si Ministerul Transporturilor va finanta in totalitate toate lucrarile incepute. Tot ce tine de marile investitii incepute va fi finantat in continuare de Guvern, managementul trece insa la Primarie. Viitoarele investitii vor fi asigurate de Primarie”
Asadar, “toate lucrarile incepute” este o afirmatie fara fond intrucat vorbim de o singura investitie demarata in acest moment – M 5 – Drumul Taberei-Universitate. La doua rectificari bugetare, Guvernul Ponta a luat banii alocati acestei investitii, fapt ce a dus atat la pierderea finantarii BEI de 380 de milioane de euro, cat si la intarzierea lucrarilor. Noul termen avansat este 2016.
Ori, atata vreme cat metroul s-a aflat in curtea Guvernului si nu a beneficiat de atentia cuvenita, ce se va intampla in momentul in care acesta va deveni eticheta Primariei Generale?
Vor mai veni banii de la Guvern pentru un proiect la care nici macar taierea panglicilor nu mai reprezinta motiv de deranj?
Mai departe, toate proiectele lasate la Metrorex vor deveni istorie.
Astfel, pe M 6 Otopeni au fost contractate Serviciile de Consultanta in 2011 si estimasem ca pana in trimestrul III al anului 2012 sa fie elaborate caietele de sarcini pentru executia lucrarilor de structura, tunele si statii. Finantarea a fost asigurata partial – 320 milioane euro din credit JICA, restul urmand a fi asigurat de la Bugetul de stat. Valoarea totala a investitiei a fost stabilita la suma de aprox. 950 milioane euro.
Tot in 2011, pe Magistrala 7 – Bragadiru – Voluntari au fost licitate serviciile de consultanta pentru elaborarea studiului de fezabilitate in conditiile realizarii liniei in Parteneriat Public Privat. In mod normal, studiul de fezabilitate ar fi trebuit elaborat pana la sfarsitul trimestrului II 2012, dupa care ar fi trebuit demarate negocierile pentru desemnarea partenerului privat.
Aceste doua proiecte vor deveni istorie, din momentul in care singura sursa de co-finantare va devenit Primaria Generala.

Odata cu transferul spre PMB, normal ca se mai nasc si niste locuri caldute pentru camarila de partid. Astfel, Consiliului General al Municipiului București, prin hotărâre, desemnează / revocă 5 reprezentanţi ai municipiului București, în adunarea generală a acţionarilor Metrorex deoarece „Pentru activitatea depusă, reprezentanţii statului în adunarea generală a acţionarilor au dreptul la o indemnizaţie stabilită prin hotărâre a Consiliului General al municipiului București”.

Sursa: www.guvernalternativa.ro