Implică-te

Implicaţiile globale ale crizei ucrainene, un joc de şah pe un câmp minat

Implicaţiile globale ale crizei ucrainene, un joc de şah pe un câmp minat

‘Trebuie să ne asigurăm că atunci când imperiul sovietic va exploda, când se va sfărâma în bucăţi din cauza contradicţiilor sale interne, o va face doar cu un scâncet, nu printr-o explozie’, afirma cu 33 de ani în urmă secretarul american al apărării de la acea vreme, Caspar Weinberger, aminteşte vineri publicaţia Der Spiegel într-o analiză ce avertizează că actuala criză din Ucraina ar putea conduce la o nouă confruntare est-vest, miza de pe tabla de şah geopolitică fiind supremaţia în Europa.

Sprijinul american faţă de manifestanţii de la Kiev arată că Războiul Rece s-a întors şi Moscova este din nou un adversar, singura diferenţă fiind că armele sunt acum diferite, notează publicaţia germană. În prezent, miza nu mai este doar Acordul de asociere a Ucrainei la Uniunea Europeană şi nici viitorul preşedintelui Viktor Ianukovici. Geopolitica revine în prim plan şi problema desemnării puterilor dominante în viitor în Europa şi Eurasia a devenit primordială.

Intregul articol poate fi citit aici: http://www.stiripesurse.ro/implicatiile-globale-ale-crizei-ucrainene-un-joc-de-sah-pe-un-camp-minat-der-spiegel/ .