Implică-te

Doi ani sub guvernarea Ponta – 13 ghinioane pentru economia României

Doi ani sub guvernarea Ponta – 13 ghinioane pentru economia României

1. Numărul șomerilor înregistrați a crescut cu aproape 77.900 de persoane în cei doi ani de guvernare Ponta. Rata șomajului înregistrat a crescut de la 4,7% în aprilie 2012 la 5,6% în martie 2014.
2. Cele 36 de taxe noi și impozite majorate introduse de guvernul Ponta în ultimii 2 ani au tăiat 8 miliarde de lei din buzunarele românilor. Singura strategie a guvernului Ponta este taxarea, pentru că este cea mai sigură metodă de a deturna veniturile oamenilor către pușculița de partid.
3. Românii își plătesc tot mai greu datoriile la bănci, ceea ce indică un nivel de trai mai scăzut. Rata restanțelor la credite a atins un nou record la sfârșitul lunii februarie din acest an în România – creditele cu restanţe mai mari de 90 de zile reprezintă 22,5% din totalul creditelor din sistemul bancar – aproape un sfert. Grav este că ponderea acestora este în continuă creștere: sub guvernarea PSD și PNL, restanțele s-au majorat cu aproape 35%.
4. Guvernul Ponta a înjumătățit, practic, investițiile în primul trimestru din acest an electoral, față de aceeași perioadă a anului trecut – cheltuielile cu investițiile au scăzut cu 45% în primele trei luni din 2014 față de 2013. Tot ceea ce a făcut Guvernul Ponta a fost să taie din șansele dezvoltării sustenabile pentru România – Guvernul acumulează venituri prin taxe cât mai multe, dar nu investește nimic și nu creează locuri de muncă.
5. 40 de miliarde de euro de la Uniunea Europeană așteaptă planul Guvernului Ponta de a-i cheltui. Comisia Europeana a respins deja primele 3 propuneri trimise întrucât erau neserioase și lipsite de viziune.
6. Ponta se laudă cu 6 miliarde de euro primite de la Uniunea Europeană, dar uită să menționeze că 4 miliarde erau din timpul guvernării PDL. Anul acesta – pentru că s-au terminat proiectele începute de PDL – Guvernul a reușit cu greu să mai trimită cereri de rambursare de doar 150 de milioane de euro în 4 luni. Aceasta este o sumă infimă în condițiile în care trebuie să primim 2.8 miliarde de euro până la sfârșitul anului, altfel România pierde banii.
7. Pentru fondurile alocate infrastructurii de transport pierdem 2 miliarde de euro pentru că în 2 ani de zile nu au reușit să înceapă niciun proiect nou și nici măcar să le termine la timp pe cele începute de PDL. Între timp ministrul Șova umple harta de autostrăzi desenate cu carioca, dedicație pentru baronii locali.
8. Numărul firmelor intrate în insolvență se ridică la 54.322 de când Guvernul Ponta este la putere, conform datelor oficiale. Practic, în fiecare zi a anului 2013, circa 78 de firme au intrat în medie în insolvență, față de 59 de firme pe zi în plină criză economică, în anul 2011.
9. Sectorul construcțiilor este în continuare în cădere liberă. În anul 2012, prăbuşirea lucrărilor de construcţii a fost fără precedent: de la o țintă de creștere de 2,7% pentru anul 2012, construcțiile s-au majorat nesemnificativ, cu doar 0,2%. Lucrările de construcții nu s-au redresat nici în anul 2013: volumul lucrărilor de construcții a scăzut cu 0,6% în anul 2013 față anul anterior, deși a fost prognozată o creștere cu 1,5%. În primele 2 luni din acest an, lucrările de construcții s-au diminuat cu 14,4% față de aceeași perioadă a anului trecut.
10. Datoria publică a crescut cu 30% în timpul guvernării Ponta, de la 193 mld. lei la sfârșitul anului 2011, la 251 mld. lei în ianuarie 2014. Astăzi, datoria publică reprezintă 39,8% din PIB, față de 34,7% din PIB la sfârșitul anului 2011. Banii nu regăsesc nici în salarii sau pensii, nici în investiții. Economia reală este înfometată după bani, dar guvernul se dovedește mult mai flămând.
11. Evaziunea fiscală a crescut sub guvernarea Ponta și este mai mare decât bugetul educației și sănătății la un loc. După diminuarea în anul 2011, evaziunea fiscală și-a reluat creșterea accelerată sub USL, conform rapoartelor Consiliului Fiscal, și se ridică la 14% din PIB, mai mult decât bugetul cumulat al educației și sănătății. Doar din TVA-ul necolectat statul pierde 10 mld. euro anual. Acești bani ar fi suficienți pentru majorarea cu câte 100 euro pe lună a fiecărei pensii și fiecărui salariu al angajaților la stat și ar ajunge și pentru construcția a 350 km de autostradă pe an fără a crește deloc taxele.
12. Guvernul a oferit circ în loc de strategie și soluții economice – privatizările Oltchim și CFR Marfă au eșuat, introducerea managementului privat a murit sub presiunile clientelei de partid. Aceeași mafie de partid se dorește a fi avantajată și prin trecerea nelegală a controlului portului Constanța la primăria inculpatului Mazăre.
13. Fondurile alocate IMM-urilor și susținerii exporturilor au fost diminuate drastic în bugetul pentru anul 2014, cu 27% față de anul trecut.