Implică-te

Diferenţa dintre un şef de stat şi un papagal tricolor

Diferenţa dintre un şef de stat şi un papagal tricolor

Modul cum au abordat in ultimele zile presedintele Traian Basescu si premierul Victor Ponta temele de politica interna si externa subliniaza diferenta dintre un sef de stat capabil sa se ridice la inaltimea marilor momente si un politician ridicol de slab, dispus sa calce peste cadavre pentru a se mentine la putere. Oricat ne displac optiunile sale de politica interna, oricat de dubios si trist arata finalul de mandat, iti trebuie maxima rea credinta sa nu admiti ca presedintele gesticuleaza in politica externa ca un conducator interesat de soarta tarii sale, in timp ce premierul reduce totul la imagine personala. Comparati rezultatele summint-ului NATO din perspectiva intereselor noastre cu tristetea de comisar european sustinut de Romania la Bruxelles.

Reflectati putin la preocuparea presedintelui de a mentine tara ancorata in lumea occidentala, de a implica Romania in socotelile marilor puteri, de a spori importanta rolului Marii Negre sau a intelligence-ului romanesc si puneti in paralel exclamatiile admirative ale premierului la adresa Chinei,  declaratiile usor iresponsabile despre “sprijinul mai mult sau mai putin fatis” acordat Ucrainei sau fascinatia pentru proiecte faraonice cu trenuri chinezesti de mare viteza zburand prin Romania.

Greu de imaginat ceva mai ridicol decat incercarile disperate ale lui Victor Ponta de a invinovati opozitia si pe Traian Basescu de un previzibil esec in obtinerea unui portofoliu important la Bruxelles. Acelasi Ponta n-a avut insa nici o jena sa paraziteze succesul Romaniei la summit-ul NATO, incercand sa-si aroge o parte din merite.

”Este o veste bună. A fost unul din momentele în care să ne luptăm între noi, românii cu români, președintele cu Guvernul sau cu Parlamentul, am pus toti umărul, am spus toti acelasi lucru, președinte, premier, ministru de Externe, ministrul Apărării si am obtinut ceva important pentru România – garantia faptului că nu vom fi niciodată singuri aici la granita de est a NATO”, a spus Ponta.

Pe scurt, acolo unde n-are atributii constitutionale (politica de aparare), premierul se impauneaza cu rezultatele. In schimb, acolo unde intreaga responsabilitate a deciziei ii revine (nominalizarea comisarului european) viteazul Ponta arata cu degetul spre altii si tipa ca e sabotat. Mare om.

Mai multe detalii: http://www.hotnews.ro/stiri-opinii-18061954-diferenta-dintre-sef-stat-papagal-tricolor.htm