Implică-te

Concluziile Congresului PPE Malta, 29-30 martie 2017

Concluziile Congresului PPE Malta, 29-30 martie 2017
La sfârşitul lunii martie a avut loc Congresul PPE, în Malta. Timp de două zile, pe faimoasa insulă malteză, în localitatea Saint Julians, 2000 de invitaţi din 40 de ţări, au dezbătut viitorul Uniunii Europene. Gazdele evenimentului au fost: liderul Partit Nazzjonalista – Simon Busuttil, preşedintele PPE – Joseph Daul, secretarul general al PPE – Antonio Lopez-Isturiz şi, nu în ultimul rând, preşedintele Grupului PPE din Parlamentul European – germanul Manfred Weber. La acest eveniment a fost invitată şi doamna Anca Boagiu, preşedintele Filialei PNL Sector 2, în calitate de fost Vice-preşedinte PPE (2012-2015) şi Prim-vicepreşedinte al PNL.
PPE este cel mai mare şi cel mai influent partid politic la nivel european , care include în prezent 79 de partide şi parteneri din 41 de ţări.
1. Congresul de la Malta a fost unul dedicat adoptării unor documente ce vizează poziția PPE cu privire la viitorul Europei, cu accent pe politica externă și de securitate precum și pe realitățile economice și digitale.
2. Deschiderea Congresului  PPE a coincis cu activarea Art. 50 privind Brexit, pe 29 martie fiind declanșat oficial procesul de părăsire a UE de către prim-ministrul  Marii Britanii, Theresa May. Drept urmare mulți dintre liderii prezenți la eveniment au vorbit și despre acest subiect.
3. Au fost în jur de 1500 de participanți din peste 40 de țări, inclusiv șefi de state și de guverne atât din UE cât și din afara UE.
4.  În prima zi a Congresului au luat cuvântul șefii de state și de guverne din afara UE, liderii partidelor de opoziție din UE și liderii partidelor asociate PPE din afara Uniunii.
Au fost discutate și votate 16 rezoluții privind:
  • securitatea și apărarea;
  • Balcanii de vest;
  • stadiul negocierilor din Cipru;
  • planul de sprijin pe termen lung pentru Ucraina;
  • agricultura inteligentă;
  • provocările societății în epoca digitalizării;
  • situația din Libia;
  • creșterea favorabilă a incluziunii ;
  • dezinformările Rusiei;
  • combaterea corupției;
  • viitorul european al comerțului;
  • masacrele din nordul Irakului;
  • Cuba și cazul Dr. Eduardo Cardet;
  • prevenirea migrației ilegale către Europa;
  • drepturile sociale;
  • antreprenoriatul inovativ.

Forma finala a documentelor adoptate le găsiţi aici.

Delegații Congresului au aprobat propunerea venita din partea colegilor din Polonia ca  dl. Rafał Trzaskowski  să fie noul vicepreședinte al PPE (ocupând astfel locul lor rămas vacant). De asemenea, s-a votat ca Partidul Democrat Creștin  din Belarus să primească statutul de membru observator în familia noastră politică.

5. Cea de-a doua zi a debutat cu prezentarea și votarea principalului document al Congresului, „Europe secures our Future/ Europa asigură viitorul nostru”, care prezintă viziunea PPE cu privire la amenințările și incertitudinile cu care se confruntă Europa și anume: migrația necontrolată, atacurile teroriste, conflictele din Orientul Mijlociu, agresivitatea Rusiei, consecințele economice și sociale care rezultă din globalizare, extinderea zonei Schengen, răspândirea populismului. Documentul a fost adoptat si cu un amendament susținut și de delegația României la Congres prin care se afirmă că politica de coeziune post-2020 trebuie să  rămână o politică de investiții a UE pentru toate statele membre și regiunile UE. Totodată, ponderea politicii de coeziune in totalul bugetului Uniunii trebuie menținuta și în viitor.

De asemenea, s-a votat Rezoluția „Pentru o societate coezivă: combaterea extremismului islamic”, prin care face referire la o mai bună cooperare internațională în vederea luptei împotriva ISIS/DAESH cât și a altor grupuri teroriste din Siria, Libia și Irak; întărirea controalelor la granițele Schengen; autoritățile din statele membre să supravegheze posibila finanțare a entităților care pot contribui la radicalizarea membrilor, etc. Congresul a continuat cu discursurile șefilor de state și de guverne din UE, liderii instituțiilor UE: Președintele Consiliului European Donald Tusk, Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, președintele Parlamentului European, Antonio Tajani și președintele Grupului PPE din Parlamentul European, Manfred Weber.

Discursuri lideri europeni

Președintele  României , Klaus Iohannis a vorbit în discursul său despre semnarea Declarației de la Roma privind viitorul UE, reafirmând că România nu susține o Europa cu mai multe viteze: „Politicile noastre principale ar trebui să fie orientate spre ceea ce ne poate uni și de a evita o Europă fragmentată. România nu susține o Uniune Europeană de cercuri concentrice de integrare, nici una cu mai multe viteze care conduce la riscul unei diviziuni sociale și economice între statele membre. Noi nu vedem aceste scenarii ca instrumente pentru aprofundarea cooperării între statele membre, mai ales că UE este deja confruntată cu diviziune”. De asemenea președintele a reafirmat susținerea noastră pentru Uniunea Europeană „Viziunea noastră pentru viitorul proiectului european este clara: România dorește o Uniune puternică, unită și de coeziune europeană ”.

Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a subliniat, în intervenția sa că PPE este cea mai importantă forță politică din Europa. Cancelarul a reiterat că  valorile PPE sunt soluția pentru problemele complexe cu care se confruntă astăzi Uniunea. Apărarea libertăților fundamentale, solidaritatea și principiul subsidiarității trebuie să ghideze răspunsurile la actualele provocări. Referitor la Schengen ea a spus „Nu vrem să ne izolăm în timp ce căutam posibile soluții la integritatea noastră teritorială… Dacă vrem să protejăm granițele noastre, avem nevoie de o forță de poliție comună”.

Prim-ministrul spaniol, Mariano Rajoy, a declarat că UE a vindecat rănile celui de-Al Doilea Război Mondial. El a spus că există diverse provocări care au generat creșterea populiștilor, dar a avertizat că aceștia aduc soluții simpliste pentru probleme complexe. Astăzi, prin PPE se subînțeleg valorile europene, ale democrației și ale statului de drept, iar cetățenii europeni trebuie sa creadă in PPE tocmai din acest motiv. „Proiectul european trebuie explicat și promovat. Nimeni nu trebuie sa se îndoiască ca lucrând pentru PPE, lucram pentru o Europa mai bună.”

Președintele Consiliului European, Donald Tusk, a declarat că doar o „Europă unită poate fi o Europă suverană… Brexit ne-a făcut mai hotărâți și mai uniți decât înainte“. El a subliniat importanța unității pentru viitor și a încurajat delegații să conteste populiștii: „Populismul este opusul unității moderne. Cuvinte ca demnitate și mândrie trebuie să se întoarcă în dicționarul nostru politic”.

Jean-Claude Juncker, președintele Comisiei Europene, a declarat că Europa nu a avut niciodată mai multă nevoie de unitate decât acum. El a spus că Europa a fost torturată de conflicte, dar a reușit să aibă o perioadă de 60 de ani de pace datorită acestei Uniuni: „Acum avem Brexit, la câteva zile de la sărbătorirea a 60 de ani de la înființare. Acesta este un nou început pentru ceva mai puternic și mai bun. Acesta nu este sfârșitul”.

Președintele Parlamentului European, Antonio Tajani, a reiterat forța PPE în Europa reamintind victoria sa și a colegilor Juncker și Tusk în competiția pentru conducerea principalelor instituții europene. A mai precizat că stabilitatea Uniunii este printre principalele responsabilități ale noastre, importantă pentru soluționarea provocărilor pe care le are de înfruntat UE.    

 

Președintele PPE , Joseph Daul, a facut următoarea referire „ Pentru a avea rezultate pentru cetățenii europeni, trebuie să păstram unitatea europeană și să se mergem mai departe împreună. Nu putem muta la viteze diferite,  noi toți trebuie să ne uitam în aceeași direcție, fără a lăsa pe nimeni în urmă”.

Manfred Weber, președintele Grupului PPE din cadrul Parlamentului European, a subliniat imporțanta proiectului european pentru menținerea păcii în Europa timp de 60 de ani, o dovada clară a succesului acestui demers. Referindu-se la Turcia, Președintele Weber a transmis un mesaj clar: „Adevărul este că Turcia nu va putea niciodată să devină membru plin al Uniunii Europene”. Turcia și UE vor putea deveni „parteneri apropiați”.    

Liderul opoziției din Malta, Simion Busuttil, a întărit atașamentul fața de UE: „Să ne întrebăm dacă avem încă nevoie de UE. Desigur, știți cu toții răspunsul meu. Iar motivul pentru care se datorează convingerea mea este faptul că UE reprezintă principiile în care cred. Dar un motiv major este faptul că situația Maltei este foarte bună, de asemenea, datorită UE. Acesta este motivul pentru care sunt încrezător în  UE și mândru să fiu maltez și european“.

Au mai avut intervenții și:

  • șefii de stat și de guvern din UE: Enda Kenny (Irlanda), Viktor Orbán (Ungaria), Andrej Plenkovic (Croația);
  • alți lideri europeni: Viceprim-ministru Arvils Ašeradens (Letonia), Viceprim-ministru Pavel Bĕlobrádek (Republica Cehă), vice-cancelar Reinhold Mitterlehner (Austria), Viceprim-ministru Kris Peeters (Belgia), Ministrul Afacerilor Externe Angelino Alfano (Italia), Ministrul de Finanțe Petteri Orpo (Finlanda), ministrul apărării Margus Tsahkna (Estonia);
Alte subiecte
  • înființarea unui Grup de lucru temporar în cadrul Partidului Popular European privind viitorul Politicii de Coeziune;
  • alegerile prezidențiale din Franța în 23 aprilie 2017;
  • organizarea Summit-ului PPE în 29 aprilie 2017.