Comisia Europeana clarifica regulile UE pentru transportul public feroviar si rutier al pasagerilor

Comisia Europeana a oferit consiliere astazi cu privire la transportul public feroviar si rutier al pasagerilor. Regulile determina modul in care autoritatile publice din Europa pot contracta furnizarea serviciilor de transport public prin cai ferate, metrou, tramvai sau autobuz, cum sa acorde aceste contracte si cum sa compenseze obligatiile serviciilor publice. Furnizand linii directoare asupra prevederilor cheie ale regulilor, Comisia imbunatateste acum certitudinea juridica pentru toti actorii din transportul public.
Regulamentul (CE) Nr. 1370/2007 privind serviciile de transport public feroviar si rutier al pasagerilor defineste regulile de contractare a furnizarii de servicii de transport public prin cai ferate, metrou, tramvai sau autobuz, cum sa se acorde aceste contracte si cum sa se compenseze pentru obligatiile serviciului public. Comisia imbunatateste acum certitudinea juridica pentru toti actorii din transportul public prin furnizarea de linii directoare privind prevederile cheie ale regulamentului.
Regulile (reglementare CE 1370/2007) au o importanta majora pentru organizarea si finantarea serviciilor de transport public din UE. Aplicarea corecta si coerenta este cheia succesului pietei interne, care poate oferi servicii publice de transport eficiente din punct de vedere al pretului si de inalta calitate. Un sector de transport public care functioneaza bine contribuie de asemenea la ameliorarea ambuteiajelor si la impactul transportului asupra mediului. In final, serviciile publice de transport eficiente vor avea un impact pozitiv asupra economiei: transportul public reprezinta aproximativ 1% din PIB si 1% din totalul angajarilor din Uniunea Europeana.
Autoritatile responsabile de organizarea transportului public si operatorilor de transport vor beneficia de indrumarea oferita de Comisia Europeana. Autoritatile competente vor avea o certitudine juridica crescuta cand vor aplica regulile UE pentru acordarea contractelor de servicii publice si pe schemele de compensarea a obligatiilor serviciilor publice. Operatorii transportului public vor beneficia de asemenea de o mai mare claritate juridica, deoarece le va permite sa isi organizeze afacerile mai bine la scala europeana.
Statele membre si asociatiile de transport europene au fost implicate total in procesul pregatirii liniilor directoare interpretative.
Liniile directoare aprobate azi ofera clarificare, printre altele, asupra:
– definirea obligatiilor serviciului public;
– durata contractelor de servicii publice;
– protectia sociala a lucratorilor;
– conditiile acordarilor competitive si directe a contractelor de servicii publice;
– regulile compensarii obligatiilor serviciului public
– reguli de transparenta;
– acorduri tranzitionale.