Implică-te

Theodor Stolojan: Buimăceală totală în ce privește impozitul pe construcțiile speciale

Theodor Stolojan: Buimăceală totală în ce privește impozitul pe construcțiile speciale

Recent, domnul Constantin Niță, ministrul delegat al energiei, ne anunța că barajele vor fi scutite de impozitul pe construcțiile speciale pentru că sunt proprietate publică, au fost doar concesionate companiilor care le administrează și statul nu poate să taxeze statul.

Domnul ministru nu face însă referire și la liniile de înaltă tensiune pentru transportul energiei electrice, conductele magistrale de transport țiței, produse petroliere și gaze naturale. Să înțelegem că aceste construcții speciale nu sunt proprietate publică și sunt în proprietatea companiilor care le folosesc și, prin urmare, vor fi impozitate?

Introducerea acestui impozit pe construcțiile speciale reprezintă culmea guvernului USL (PSD-PNL) în materie de incompetență în introducerea unui impozit. Fără consultarea mediului de afaceri, fără un studiu de impact, fără fundamentare minimă pentru a cunoaște cine sunt cei care vor fi impozitați și pentru ce. Nici la finele lunii februarie nu există norme de aplicare. Așa că fiecare ministru își dă cu părerea.

Ministrul agriculturii ne povestește că a avut discuții cu ministrul finanțelor (care nu mai este) pentru a vedea ce se poate face în agricultură, pentru că fermierii au început să realizeze ce înseamnă să plătești acest impozit pe silozuri, sere, solarii etc.

Acest impozit poate fi justificat într-o țară dezvoltată cu o infrastructură pusă la punct. În România, țară încă în curs de dezvoltare, cu o infrastructură care necesită uriașe investiții, acest impozit este în fapt un impozit pe investițiile în infrastructură. De aceea, noul guvern care se va forma ar fi bine să înceapă activitatea prin anularea acestui impozit pe construcțiile speciale.