Implică-te

5 semne economice negative ale unei economii bolnave

5 semne economice negative ale unei economii bolnave

5 semne economice negative ale unei economii bolnave:

1. USL a pierdut lupta cu inflația: 5,3% in luna mai 2013 – cel mai mare din UE,  de trei ori mai mare decat sub guvernarea PDL: 1,8% in aprilie 2012. Pensiile si salariile nu tin pasul cu cresterea preturilor.

2. Guvernul Ponta a creat o fabrică de 34.000 noi șomeri in iunie 2013 fata de iunie 2012. Unde e milionul de noi locuri de munca create?!

3. România este singura ţară din Europa Centrală şi de Est care a ratat intrarea pe un trend pozitiv în atragerea investiţiilor străine directe (ISD) în anul 2012. ISD-urile au scazut cu peste 11% in 2012 comparativ cu anul 2011. In primele luni din anul 2013 isi continua scaderea cu inca 35%.

4. Consumul de energie electrică a scăzut cu aproape 8% in primele cinci luni ale acestui an. Semnul unei economii bolnave este dat de scăderea consumului de energie. Când economia nu consuma energie moare, la fel ca omul care nu mănâncă.

5. Românii își plătesc din ce în ce mai greu datoriile la bănci sub guvernarea Ponta. Creditele neperformante, adică întârzierile mai mari de 90 de zile la plata creditelor, au depasit 20% din totalul creditelor şi dobânzilor în luna mai a acestui an.

 

5 greseli de guvernare economica grave:


1. Furtul companiilor de stat – desfiintarea licitatiilor la marile companii de stat.

2. Politizarea – mutilarea managementului privat in companiile de stat.

3. Esuarea unor privatizari majore.

4. Proasta negociere a unor datorii uriase pe care statul roman le are de recuperat.

5. Ratarea regionalizarii si incapacitatea de a stabili tinte clare de absorbtie a banilor europeni in urmatorii 7 ani.