Implică-te

REALITATEA LA RAPORT, 25-04-2012

REALITATEA LA RAPORT, 25-04-2012

DATA: 25-04-2012

EMISIUNEA: REALITATEA LA RAPORT

POSTUL: REALITATEA TV

ORA: 21:30

MODERATORI: ANDREEA CREŢULESCU

ADRIAN CIOROIANU

INVITAT: ANCA BOAGIU

ALECU RACOVICEANU

TALK-SHOW

Andreea Creţulescu: Doamnelor şi domnilor, bună seara. Vă mulţumesc că aţi ales „Realitatea la Raport”. Avem pentru dumneavoastră soluţia parlamentului găsită pentru pensionari şi implicit pentru acei bani reţinuţi ilegal. Astăzi, în Comisiile de muncă şi sănătate s-a depus un amendament extrem de important, s-a semnat şi un raport, în absenţa puterii, un raport care are mari şanse să treacă de plen şi să devină lege, deoarece coaliţia are deja probleme cu asigurarea majorităţii, după multele dezertări din PD-L. Reprezentanţii guvernului i-au ignorat şi azi pe pensionari, nu s-au prezentat la şedinţa comisiilor comune, unde s-a discutat celebra Ordonanţă 107/2010. Aş vrea să discutăm şi despre o altă ştire importantă. Coaliţia s-a reunit, s-a dus azi la guvern, au fost şi azi ceva înscrieri, noi înscrieri în USL din zona independenţilor, de data asta. Aşadar, se fac calcule. După unele ar fi suficiente voturi pentru ca noul cabinet Ungureanu să pice testul parlamentului şi să-şi înceteze mandatul după ziua de vineri. După alte calcule, lucrurile sunt undeva la mijloc. În seara asta, pentru a afla detalii şi despre această chestiune şi despre plecările din PD-L, şi despre ce se poate întâmpla dacă executivul condus de Mihai Răzvan Ungureanu îşi încetează mandatul începând cu vineri, alături de noi, doamna Anca Boagiu, bună seara.

Anca Boagiu: Bună seara.

Andreea Creţulescu: De asemenea, Alecu Racoviceanu, jurnalist. Bună seara.

Alecu Racoviceanu: Bună seara.

Andreea Creţulescu: Întrebarea principală, doamna Anca Boagiu, este ce-aţi discutat în acea şedinţă a coaliţiei, cât de mare e îngrijorarea şi dacă aveţi soluţii pentru ziua de vineri, întrucât atât grupul minorităţilor va sta în sală, deci teoretic poate vota acea moţiune, şi care este trendul în PD-L? Ce le mai puteţi oferi unor colegi doritori să plece?

Anca Boagiu: Nu a fost o şedinţă a coaliţiei, a fost o şedinţă normală de partid. Dacă discutăm despre ceea ce se va întâmpla vineri, se va întâmpla ceea ce este firesc. Nu va trece această moţiune. Nu va trece pentru că nu există numărul de voturi necesar, pe de-o parte, pe de altă parte, senzaţia mea este că şi din partea actualei opoziţii nu există un apetit foarte mare ca această moţiune să treacă. Nu ne creează senzaţia că sunt pregătiţi pentru guvernare. Ce e alarmant este că mereu astfel de scandaluri au impact asupra economiei naţionale. După trei ani de reformă, după un mesaj dat de Van Rompuy, astăzi, care a fost foarte clar, că România şi-a făcut treaba, că suntem pe calea corectă a reformelor...

Andreea Creţulescu: Dar în intern nu vă gândiţi?

Anca Boagiu: Cred că trebuie să renunţăm la a mai gândi că suntem o insulă şi că nu există în Europa.

Andreea Creţulescu: Oamenii din ţara asta poate contează mai mult decât imaginea noastră externă.

Anca Boagiu: La fel contează şi ceilalţi care însumează o jumătate de milion. Aşa că e foarte important ce facem şi ce mesaje dăm, cum descurajăm mediul de afaceri, cum descurajăm investitorii. Jocul ăsta stupid ar trebui să se oprească.

Andreea Creţulescu: Dar cine face jocul ăsta stupid?

Anca Boagiu: Pentru colegii mei, să stea liniştiţi, cei care au avut de trădat au făcut-o, deja bobii au fost număraţi, fiecare dintre ei...

Alecu Racoviceanu: Nu mai este vreunul?

Anca Boagiu: Am văzut deja calculele, i-aţi văzut cu declaraţiile publice... nu asta ne preocupă. Pe noi ne preocupă ce se întâmplă în perioada următoare pentru România.

Alecu Racoviceanu: Dacă vă preocupă ce va urma, aceste trădări ar trebui să vă intereseze. Pentru că dacă mai sunt 7, se schimbă...

Anca Boagiu: Ştim bine pe ce stăm. Ştim de ce-au trădat colegii noştri. Dacă atât au valorat asta li se întâmplă...

Adrian Cioroianu: Doamna Anca Boagiu pentru ce au trădat?

Anca Boagiu: Fiecare pentru... unii pentru că au crezut că butoiul de miere e atât de mare la PSD încât nu mai au locuri să-şi împarte pentru ei şi au de împărţit şi prin alte părţi, alţii din interese personale şi financiare, alţii pur şi simplu pentru că ştiau că nu va mai câştiga alegerile şi a dorit să rămână în continuare preşedinte de CJ.

Adrian Cioroianu: În aprilie 2010, treceau de la PSD, când s-a făcut grupul independenţilor, decembrie 2009 – aprilie 2010, crearea grupului independenţilor. Fugeau pe capete din PSD. I-aţi primit pe toţi, i-aţi lăudat, le-aţi făcut grup parlamentar. Se întoarce roata acum.

Anca Boagiu: Nu-i vorba de răzbunare. Vorbim despre mult proclamata şi proslăvita revoluţie a bunului simţ.

Adrian Cioroianu: Era acelaşi gest de trădare şi atunci.

Alecu Racoviceanu: Unii sunt chiar aceiaşi. Pandele, Gust...

Anca Boagiu: Asta spune mult despre valoarea şi caracterul unui om.

Alecu Racoviceanu: Dar dumneavoastră de ce i-aţi primit?

Anca Boagiu: Nu sunt la noi, sunt la UNPR.

Andreea Creţulescu: Atunci dumneavoastră i-aţi luat ca să generaţi ceva...

Anca Boagiu: Nu i-am luat. Au venit singuri. Nu i-a luat nimeni cu japca.

Adrian Cioroianu: Şi acum credeţi că-i fugăreşte cineva?

Anca Boagiu: Aşa pare. Există multă emoţie la unii dintre ei, mulţi spun că s-au simţit foarte bine, dar totuşi pleacă... Fondul problemei este însă ce se întâmplă cu societatea şi unde ne ducem mai departe. Există un top al traseiştilor, dar singurii care pot sancţiona acest traseism sunt cetăţenii când votează.

Alecu Racoviceanu: Nu, că şi partidele au portari.

Adrian Cioroianu: Are dreptate Alecu Racoviceanu. Şi partidele ar fi trebuit să le închidă uşa în nas.

Anca Boagiu: Noi când am avut propunerea de modificare pentru Constituţie a fost respinsă.

Andreea Creţulescu: Nu ştiu dacă prin constituţie neapărat trebuie să opreşti traseismul. Se poate şi prin legea electorală. Domnul Paleologu spune că rămâne în PD-L oricum...

Anca Boagiu: Un om cu caracter care n-are trăsăturile trădătorului, care atunci când şi-a ales un partid politic l-a ales doctrinar nu din alte motive şi care iată, ne spune că de bine de rău el rămâne acolo unde are convingerea... Este de apreciat.

Andreea Creţulescu: Alecu Racoviceanu, în piaţă au apărut multe scenarii, mai ales pentru situaţia în care moţiunea trece. DC News a făcut un calcul şi a văzut că 238 de parlamentari ar vota pentru moţiune. Dar să luăm în calcul...

Alecu Racoviceanu: Toate aceste calcule implică o prezenţă de 100% a parlamentarilor USL. Şi mai trebuie luat în calcul acea surpriză a unor oameni care se ridică din bănci şi vor vota. Câţi vor fi. Sunt trei care au spus că vor face acest lucru, dar trebuie să fie 10. Mai trebuie 7. E un număr greu de obţinut pentru că asta a fost bătaia peştelui, aţi văzut deja tipi care s-au răzgândit, care mai vor să reflecteze... Ce urmează? Urmează un calcul care s-a făcut la PSD şi PNL. Ei nu sunt grup parlamentar comun. Şi se ştie că există o cutumă a lui Traian Băsescu de a avea ultima discuţie privind desemnarea unui premier, cu partidul care are cel mai mare număr de parlamentari. Astăzi, PD-L susţinea că ei au 117 parlamentari, PSD 89, ceea ce înseamnă că tot ei ar fi ultimii chemaţi şi cei care ar discuta despre un premier. Dar dacă se prăbuşeşte guvernul Mihai Răzvan Ungureanu, preşedintele Traian Băsescu trebuie să preia această luptă electorală şi are nevoie să devină Victor Ponta premier. Pare absurd, dar el din acel moment, dacă se prăbuşeşte guvernul Mihai Răzvan Ungureanu, şi-l va dori pe Victor Ponta premier.

Andreea Creţulescu: Şi va pleca PD-L de la butoane?

Alecu Racoviceanu: E foarte posibil. De asemenea, poate rămâne interimar până la locale şi să se desemneze un premier după această perioadă. USL va forţa impunerea la Cotroceni a unui guvern tehnocrat care să administreze ţara până la alegeri.

Anca Boagiu: Dar oare USL chiar are chef să-şi asume responsabilităţile pe care şi le-a asumat acest guvern...

Alecu Racoviceanu: Nu-i vorba de chef, e vorba de a duce o luptă electorală prin intermediul guvernului. Dacă Palatul Victoria trece la USL, lupta între Victoria şi Cotroceni devine una electorală, nu mai e una de principii, de decizii economice etc.

Anca Boagiu: E dispus USL azi să-şi asume pierderi electorale cum şi-a asumat actuala coaliţie?

Alecu Racoviceanu: Nu ştiu. Dar calculele arată că n-ar avea de ce s-o facă. Pentru că dărâmând proiectul de construcţie politică în jurul lui Mihai Răzvan Ungureanu pur şi simplu n-au nevoie să mai construiască ceva. Un guvern de tehnocraţi nu va face decât să administreze o creştere în procentaj a USL până în noiembrie.

Adrian Cioroianu: Da, interesant. Dumneavoastră insinuaţi că nu sunteţi convinsă că toţi membrii USL se vor prezenta la vot?

Anca Boagiu: Nu sunt convinsă nici că vor să ajungă la guvernare. Există o declaraţie pe care a făcut-o domnul Crin Antonescu, care-l împinge în faţă pe Victor Ponta să devină premier, care e foarte rezervat de altfel şi nu face niciun fel de afirmaţii, ci doar pasează responsabilitatea, şi există planul doi în care... eu nu aud de patru ani decât un singur slogan politic. Jos Traian Băsescu, jos PD-L. Mai nou, trebuie să igienizăm clasa politică să dispară PD-L.

Andreea Creţulescu: Vreţi să scăpaţi de domnul Mihai Răzvan Ungureanu ca premier? Că i-a supărat pe mulţi colegi...

Anca Boagiu: Ce legătură are una cu alta? Noi am susţinut de la început guvernul Mihai Răzvan Ungureanu, i-am susţinut programul...

Andreea Creţulescu: Poate v-aţi aşteptat la altceva de la premierul Mihai Răzvan Ungureanu?

Anca Boagiu: N-am dat niciun semn că am face altfel, ci dimpotrivă, că susţinem această construcţie...

Andreea Creţulescu: Dar vă mulţumeşte modul în care Mihai Răzvan Ungureanu conduce acum guvernul?

Anca Boagiu: Dacă ne-ar fi nemulţumit ceva ne-am fi exprimat. Dar niciunul dintre noi nu s-a exprimat în sensul unei nemulţumiri.

Adrian Cioroianu: Aici Andreea Creţulescu are dreptate. Am trecut repede peste declaraţiile lui Paleologu. El fiind un francofon, este ceea ce se chema la curtea medievală cel din preajma regelui care avea dreptul să spună adevărul fără să i se taie capul. Domnul Paleologu, asemenea multor colegi ai dumneavoastră, poate au fost deranjaţi de neintrarea lui Mihai Răzvan Ungureanu în partid, de dorinţa sa de a-şi face un nou partid. Niciodată n-a vrut să fie colegul dumneavoastră. A spus că-şi face un alt partid, dacă-i cazul. Credeţi că nu sunt oameni care l-ar vrea puţin să... să guste ţărâna?

Alecu Racoviceanu: Mihai Răzvan Ungureanu s-a ferit de termenul partid. Construcţie a spus.

Adrian Cioroianu: Suntem copii, ce Dumnezeu?

Anca Boagiu: O construcţie viitoare în care să se reunească forţele de centru-dreapta. Pe care noi o susţinem.

Adrian Cioroianu: Dar de ce nu intră în PD-L? Se fereşte de partidul dumneavoastră?

Anca Boagiu: Trebuie să existe un personaj care să conducă această mişcare care să coaguleze forţele politice.

Adrian Cioroianu: Deci PD-L nu mai e bun?

Anca Boagiu: Ba da, e foarte bun, e cel mai bun. Dar s-ar putea ca în interiorul PNL să fie mulţi nemulţumiţi de ceea ce se întâmplă şi să decidă la un moment dat să intre şi ei într-o astfel de mişcare politică.

Adrian Cioroianu: Din PNL în mişcarea domnului Ungureanu...

Anca Boagiu: PD-L ar trebui să devină cel care să convingă că avem nevoie în România de această mişcare. Iar Mihai Răzvan Ungureanu să ne convingă pe noi toţi că e personajul cel mai bun care să conducă mişcarea. Dar e o construcţie care se face în timp, nu e uşoară. Pe piaţa politică există o aşteptare de a vedea o nouă mişcare...

Adrian Cioroianu: OK. Ăsta-i refrenul şi-i frumos. Numai că aveţi oameni care fug din partid şi oameni care nu intră în partid.

Anca Boagiu: Oameni care trădează partidul. Şi oameni care aşteaptă o nouă construcţie.

Andreea Creţulescu: Dar pe lângă chestiunea politică, astăzi Traian Băsescu la o întâlnire cu un oficial european vorbea din nou despre majorarea salariilor. Domnul Mihai Răzvan Ungureanu de fiecare dată a spus că nu ştie dacă se poate asta.

Anca Boagiu: Noi n-am vorbit despre majorarea salariilor şi nici domnul Traian Băsescu. A vorbit domnul preşedinte despre reaşezarea lor la valoarea pe care o aveau în momentul în care au fost tăiate. E un angajament pe care l-am luat în momentul în care am început programul de reformă, un program din care făceau parte sau pe care l-au susţinut toate partidele. Că la început a fost şi PSD în arcul guvernamental, a plecat, am rămas într-o altă coaliţie... Deci au fost angajamente pe care le-am luat de la bun-început.

Andreea Creţulescu: Şi cum veţi aplica... în partid s-a dat vreo...

Anca Boagiu: Răspunsul clar trebuie să-l dea guvernul actual. Este cel care are frâiele şi trebuie să-şi facă calculele şi să pună în practică acest angajament. Că nu-i nici măcar o promisiune.

Andreea Creţulescu: Întrebarea mea este, acest guvern este capabil să facă asta sau poate şi dumneavoastră, PD-L, joi, vreţi să vă debarasaţi de Mihai Răzvan Ungureanu?

Anca Boagiu: Noi nu vrem să ne debarasăm de nimeni, cu atât mai mult cu cât acest angajament trebuie să fie respectat. Iar eu din câte îmi aduc aminte în momentul în care am făcut bugetul pe anul trecut am luat în calcul şi această reîntregire a salariilor. Deci resursa financiară în ciuda faptului că nu s-au realizat încasările pe primul trimestru, trebuie găsită şi ea poate fi găsită în interiorul bugetului şi a angajamentelor pe care le-am luat în baza tratatului de bună guvernanţă fiscală.

Andreea Creţulescu: Oare toată povestea asta cu salariile v-a fost dată peste cap de decizia Curţii în legătură cu pensionarii? Că şi-acolo trebuie să mai alocaţi aproape un miliard de lei.

Anca Boagiu: Sunt decizii şi calcule pe care le face guvernul. Azi l-am ascultat pe premierul Mihai Răzvan Ungureanu care ne-a exprimat îngrijorarea, dar şi preocuparea vizavi de cele două subiecte şi am convingerea fermă că într-un interval scurt de timp ne va comunica soluţia pe care o are...

Andreea Creţulescu: Îi mulţumim doamnei Boagiu.Vă mulţumesc foarte mult pentru prezenţa în emisiune.